Werkblad van de Toekomst

Het werkblad van de toekomst is een handig hulpmiddel om gestructureerd na te denken over jezelf en je bedrijf.

Het werkblad van de toekomst is een handig hulpmiddel om gestructureerd na te denken over jezelf en je bedrijf.

Met de hulp van een begeleider reflecteer je op je drijfveren, sterke punten en ontwikkelpunten, en denk je na over wat je mooi vindt aan je bedrijf en waar je van baalt. Ook kijk je vooruit naar de toekomst van je bedrijf en beschrijf je je ideale bedrijf en de impact hiervan op de betrokken mensen en de omgeving.

Beschrijving van de werkvorm 

Met behulp van het werkblad van de toekomst doorloop je stapsgewijs een proces waarbij je, samen met een begeleider, op een gestructureerde manier nadenkt over jezelf (wat zijn je drijfveren, wat zijn je sterke punten, en waarin kun je nog ontwikkelen), over je bedrijf (wat vind je mooi, waar baal je van en hoe denk je dat het er over 10 jaar uitziet?). Van hieruit beschrijf je je droombedrijf en wat dit betekent voor de mensen die bij het bedrijf betrokken zijn en de mensen die in de omgeving wonen.

Vervolgens beschrijf je de knelpunten die je denkt tegen te komen bij de realisatie van je droombedrijf. Deze knelpunten analyseer je door van de belangrijkste knelpunten te benoemen waarom je denkt dat deze gaan optreden. Deze eerste stappen kan je individueel oppakken. Het is echter aan te raden om bij elke stap een gesprek te hebben met een sparringpartner over het wat en waarom wat er opgeschreven is. Je hebt nu de belangrijkste vragen beantwoord en je huiswerk gedaan.

Voor een volgende stap heb je 5-10 mensen nodig die met jou mee willen denken. Deels mensen uit je nabije omgeving, maar ook deels mensen die wellicht wat meer deskundig zijn met betrekking tot de kwesties die jij graag zou willen bespreken. Nodig deze uit voor een bijeenkomst. Bedenk met deze mensen zoveel mogelijk ideeën die bijdragen aan het oplossen van de door jou benoemde knelpunten. Kies vervolgens het idee wat jou het meest aanspreekt en analyseer wat dit betekent voor je bedrijf, medewerkers en omgeving. Als laatste maak je een actieplan in stap 8 van het werkblad. Maak dit zo concreet als je kan. Ga hiermee aan de slag. Succes!

Stappenplan

  1. Werk zelf stap 0 van het Werkblad van de Toekomst uit
  2. Maak een afspraak met een procesbegeleider
  3. Doorloop samen stap 1 tot en met stap 5
  4. Nodig een groep mensen uit die met jou mee willen denken over de toekomst van je bedrijf. 
  5. Doorloop samen met hen stap 6, 7 en 8.

Spelregels 

Doel: Stapsgewijs nadenken over jezelf, je bedrijf en de toekomst. Daarbij signaleer je knelpunten en bedenk je, samen met anderen, oplossingen. Je bepaalt wat de volgende stap is om steeds dichter bij je droombedrijf te komen.
Aantal personen: Deels 1 op 1 met begeleider. Het is dringend aan te raden om voor deze werkvorm een ervaren begeleider te betrekken.
Tijdsduur: 12 uur (0.5 dag zelf aan de slag, 2 uur bijeenkomst voorbereiding met begeleider, 0.5 dag met betrokkenen, 2 uur terugkijken op het proces en reflecteren op de resultaten). 

Benodigdheden

  • Werkblad van de Toekomst (full-size laten plotten)
  • Pennen, papier en post-its om ideeën op te schrijven
  • Zaaltje met een lange tafel (minimaal 5 meter)
  • Eten en drinken

Download hier het Werkblad van de Toekomst 

Meer informatie

Download ‘Werkblad van de Toekomst
Filmpje ‘Werkblad van de Toekomst