Melkveebedrijf van der Horst

Op zoek naar ondernemers die voorbij hun eigen grenzen durven te kijken.

Op zoek naar ondernemers die voorbij hun eigen grenzen durven te kijken.

Henk is een melkveehouder in het groene buitengebied “De Tolhuislanden” gelegen bij Zwolle. Samen met Jenny en zijn twee zonen, verzorgt de familie van der Horst op 78 hectare land 150 melkkoeien. Door activiteiten als het maïsdoolhof, ontvangst op de boerderij (open dagen) en boerderijeducatie wil Henk de connectie tussen boer en burger verbeteren.

Belevenisboerderij

De activiteiten bieden een kans om burgers naar de boerderij te halen en daar producten van het bedrijf onder de aandacht te brengen. De boerderij is dus volop in ontwikkeling richting een belevenisboerderij. Alleen is Henk nog wel op zoek naar mogelijkheden om dit door te ontwikkelen, vooral naar een toegankelijk bedrijf met een goede beloning en waardering voor de activiteiten. Henk heeft de nodige ervaring buiten zijn bedrijf, hij is voorzitter van een mengvoer coöperatie, een streekvereniging en is betrokken bij het circulaire paviljoen op bedrijventerrein Hessenpoort Zwolle.

Ik ben op zoek naar mens en ondernemers die voorbij hun eigen grenzen durven te kijken

Henk van der Horst

Op zoek naar gemotiveerde partners

Henk is een melkveehouder met passie. Hij vindt het fijn om uitdagingen aan te gaan en vraagstukken op te lossen, herkent dat hij als veehouder een veranderopgave heeft, en wil meebewegen in een wereld die aan het veranderen is. Henk heeft als ondernemer allerlei creatieve ideeën voor de boerderij, maar het is nog een uitdaging om de juiste keuzes te maken. Vooral de vraag “Wie zou met mij kunnen samenwerken?” komt vaker terug. Henk is namelijk op zoek naar partners die net zo gemotiveerd zijn als hij en ook op de langere termijn de interesse niet verliezen. Of, in zijn eigen woorden: “ik ben op zoek naar mens en ondernemers die voorbij hun eigen grenzen durven te kijken”. Hiervoor heeft Henk contact gezocht met het projectteam van Voer voor Dialoog.

Dialoogsessie

Samen met twee collega’s van Wageningen University & Research (WUR) is Henk nu een dialoog sessie aan het voorbereiden om input te krijgen op de vraag “Hoe ziet de veehouderij Van der Horst in de toekomst eruit, waarin het oogmerk op circulariteit en minder koeien, maar met een goede waardering ligt?” Henk is vooral leergierig naar hoe hij het gesprek (de dialoog) met zijn omgeving kan voeren om zich hierdoor beter te verbinden met burger en consument maar ook eventuele nieuwe samenwerkers.

Proces

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, worden en deelnemers uit de omgeving uitgenodigd voor de dialoog. Vanuit het projectteam van Voer voor Dialoog helpen we Henk om deze dialoogvorm te geven en volgen we dit proces om er lessen uit te halen die andere ondernemers weer kunnen benutten. Idealiter leidt de dialoog tot nieuwe samenwerkingen.

Meer lezen over de activiteiten van melkveebedrijf van der Horst? Neem dan eens een kijkje op https://buitenplaats-tof.nl/